Naši páťáci na adrenalinové středověké škole v přírodě

26.5.2022 07:39

Škola v přírodě 5. ročníku se opravdu vydařila! Co vše děti zažily se dočtete v tomto článku.


Ve druhém květnovém týdnu se vydala na toužebně očekávanou školu v přírodě naprostá většina žáků z obou našich pátých tříd. A kdo jel, rozhodně nelitoval. Strávili jsme skvělých pět dní v areálu RS Březová nedaleko Třebíče. Středisko Březová je vyhlášené svými adrenalinovými aktivitami, kterých jsme si užili dosyta. Nutno podotknout, že každým rokem tam přibývají další a další možnosti, jak zažít něco neobvyklého a překonat sám sebe. Předchozí obavy z možného špatného počasí v době kolem „zmrzlých mužů“ se naštěstí nevyplnily. Po celou dobu nás provázelo krásné, téměř letní počasí beze srážek.

Po příjezdu nás přivítali naši průvodci programem Insignia, zaměřeným na středověkou tematiku. Bez zkušených a zároveň trpělivých vůdců (instruktorů) Nathaky a Edy by náročné aktivity vůbec nemohly proběhnout. Nezbytnou podporou (nejen) všech rytířů je bezesporu také kvalitní strava. I té zde bylo dostatek, místní kuchaři navíc využívají dostupných regionálních zdrojů. Vaří zde jednoznačně výtečně!

Cílem našeho pobytu bylo všestranně vycvičit bojovníky, kteří by porazili místní bandity toužící se zmocnit areálu. Proto se naši hrdinové cvičili nejen přípravě na boj, ale pracovali také na svém fyzickém zocelení a umění čestného jednání. A to nebylo vůbec jednoduché!

Jednou z mnoha činností byla jízda na koni, zdolání lezecké stěny, překážek na nízkých a vysokých lanech či pirátských ostrovech. Ti nejotrlejší se spustili z vysoké věže zavěšeni v postroji na lanovce do místního rybníka, kde je vylovily ostatní děti v roli zachránců na raftech. Samozřejmě i tuto dovednost se předtím naučily, i když mnozí drželi pádlo poprvé. Postupný nácvik koordinace při řízení plavidel formou hry se pak mnohonásobně vyplatil!  

Zakomponovány byly i interaktivní únikové hry ve formě záchrany Zakletého města či zdolání příbytku zbojníků v místním Sherwoodu. Zapeklité úkoly děti zvládly nejen během dne, ale dokonce i za tmy! Odvážlivci nejdříve zdolali akrobatickou dráhu několik metrů nad zemí a poté se pustili v děsivé temné věži Karlštejn do místních duchů a jiných strašidel. Přežili všichni!

Kdo byl šikovný a navíc trpělivý, mohl si vyrýžovat i drahokamy v místním „zlatonosném potoce“. Někteří si tak domů odvezli malé bohatství.

Poslední den proběhla významná strategická bitva o pevnost a vlastně o záchranu celého střediska, kdy do poslední chvíle nikdo netušil, na čí straně stojí. V rámci rytířských ctností se všichni bojovníci zachovali nadmíru čestně. Nakonec tak přece jen zachránili existenci této středověké oázy pro další budoucí hrdiny.

Zábavných a zajímavých činností proběhlo nespočetně, úplně každý se tu mohl zapojit dle svých možností.

Co si však všechny děti bez výjimky zcela jistě odnesly do dalšího života, je určitě nejen překonávání strachu (z výšek, tmy, strašidel, pádů, prohry atp.), ale také umění spolupracovat ve vypjatějších situacích a nikdy se předem nevzdávat!

Unavené, ale nadmíru nadšené rytíře a rytířky s rozzářenými obličeji jsme v pátek odpoledne předaly rodičům. Spokojeni tak byli úplně všichni! A o to šlo především:-)

Za zúčastněné děti i pedagogický doprovod ve složení Šárky Janouškové, Adély Darivčákové a Pavlíny Vodičkové sepsala Kateřina Ježová