Příběhy našich sousedů

4.5.2022 13:27

Zakončení projektu Příběhy našich sousedů je za námi. Přečtěte si, jak proběhlo.


Dne 19. dubna 2022 proběhlo na Nové radnici v Sále zastupitelů slavnostní zakončení projektu Příběhy našich sousedů. V následujících řádcích vám přiblížíme, co všechno musela během půlroční práce zvládnout šestice žáků 7.A .

Ve spolupráci s organizací Post Bellum se Aimée, Kristýna, Leontýna, Lucie, Matěj a Oliver pustili do mapování životního příběhu pamětnice, paní Věry Abeskové.

Na prvních workshopech bylo rozhodnuto, že vyprávění pamětnice zpracujeme jako animaci.

Začátkem února jsme se vypravili do Velkého Meziříčí a tam jsme v hodinové video i audionahrávce zachytili vzpomínky paní Abeskové především na poválečnou dobu a na období konce 60. let minulého století.

Na animačním workshopu ve Studiu Scala jsme zkombinovali mluvené slovo, video, zvukové efekty a vlastní aminaci. Výsledkem byl dvouminutový film. Jak se nám povedl, můžete sami posoudit na tomto odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=evVLRC2nio8.

Před koncem projektu jsme museli zpracovat a odevzdat také celou audionahrávku, fotodokumentaci a životopis pamětnice. Na Nové radnici jsme při slavnostním zakončení představili obecenstvu dramatizaci několika životních okamžiků pamětnice a své vystoupení jsme doplnili prezentací.

Práce na tomto projektu byla zajímavá, časové náročná a nikoli jednoduchá. Vyzkoušeli jsme si týmovou spolupráci, různé techniky z mediální oblasti i možnosti naší kreativity. 

Na závěr mi dovolte osobní poděkování: Aimée, Kristýnko, Leontýnko, Lucko, Matěji a Olivere, bylo mi ctí Vás na této půlroční cestě provázet a jsem na vás velmi hrdá.

Martina Cendelínová